018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbija je u oblasti tehnike i računarstva na visokom nivou (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Sinergija elektrotehnike, mašinstva i informacionih tehnologija budućnost je novih zanimanja u svetu, ali i kod nas. Upravo spoj ovih nauka i razvoj mehatronike teme su stručnjaka na 12-toj Međunarodnoj konferenciji o sistemima automatskog upravljanja na Elektronskom fakultetu. U naredna dva dana naučnici iz osam zemalja predstaviće 90 radova.

Visokoautomatizovani sistemi su svuda oko nas, od muzičkih i video uređaja do fabričkih postrojenja. Zbog stalnog napretka tehnike u kojoj više nema oštrih granica između stručnih područja pojavila se potreba za ekspertima koji će moći projektovati, rukovati i održavati ovako složene sisteme. Reč je o mehatroničarima.

Inzenjeri mehatronike su najfleskibilniji i najmodernije edukovani eksperti budućnosti. Upravo je to i bila tema ovogodišnjeg skupa stručnjaka na Elektronskom fakultetu.

Ulaganje u razvoj nauke podrzava i resorno ministarstvo. Ove godine u Srbiji za ove namene bilo je dovoljno para u republičkoj kasi, kaze pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Slobodan Stupar.

Stupar je dodao da u Srbiji trenutno postoji 12 i po hiljada naučnika koji preko  budžetskih sredstava radi na oko 750 projekata u svim oblastima nauke.