018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbija dnevno gubi milione zbog sive ekonomije

Komentari: isključeni

Rad i prodaju robe na crno, nezakonito poslovanje i neplaćanje poreza građani Srbije smatraju sivom ekonomijom. Ipak, oni je opravdavaju zbog opšteg siromaštva i visoke stope nezaposlenosti, pokazuje istraživanje agencije IPSOS stratedžik marketing.

Nelegalno poslovanje mogli bi da zaustave privrednici smanjenjem cena, kaže predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum Jovan Jovanović.

Srbija dnevno gubi milione zbog sive ekonomije, a kako je stopa nezaposlenosti sve veća a građani sve siromašniji, oni opravdavaju neformalnu ekonomiju, pokazuje istraživanje IPSOS stratedžik marketinga. Skoro polovina ispitanika smatra da država ne raspolaže kako treba poreskim prihodima koje prikupi od građana i privrede, kao i da ne kažnjava one koji nelegalno posluju. Kao razloge za borbu protiv sive ekonomije većina ispitanika je navela prava radnika i poštovanje zakona.

Za glavni uzrok ove pojave u Centru za zaštitu potrošača Forum smatraju visoke cene proizvoda i usluga u Srbiji. One su čak više i od cena u EU, gde je životni standard građana daleko bolji.

Jovanović dodaje da treba podići svest građa o tome koliko je važno da uzimaju fiskalne račune prilikom kupovine. Ipak, prema podacima IPSOS stratedžik marketinga građani kupuju robu bez akciza i računa jer je jeftinija, a poslodavce kod kojih rade na crno ne prijavljuju jer se plaše gubitka posla. Da ipak nije sve tako sivo govori podatak da većina građana ipak ima poverenja u državne institucije i policiju, kao i da veruje u odlučnost države da se bori protiv nelegalnog poslovanja.

 

Povezane vesti