018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbija će od 2016. godine moći da aplicira za novac iz predpristupnih fondova EU (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

“Srbija ima kratak rok da pripremi lokalne planove razvoja sela i poljoprivrede jer će već od 2016. godine moći da aplicira za novac iz predpristupnih fondova EU”. Istakao je Dragan Mirković iz odeljenja za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, na seminaru u skupštini grada NIša pod nazivom: “Politika ruralnog razvoja – sredstvo ekonomskog razvoja u službi lokalnih zajednica”.

Od 2012. godine Srbija i Francuska imaju vrlo intenzivnu saradnju u oblasti poljoprivrede. Cilj ove saradnje jeste da poljoprivredni stručnjaci iz Francuske svoja iskustva i pimere dobre prakse u razvoju sela i poljoprivrede prenesu kod nas i pomognu nam da što pre usvojimo poljoprivredne strandarde koji važe u EU. Od Preševa do Smedereva ne postoji nijedan prerađivacki pogon namenjen povrtarskim kulturama, iako je ovaj deo srbije poznat po proizvodnji povrća, istakao je Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika.

Na seminaru Politika ruralnog razvoja kao sredstvo ekonomskog razvoja u službi lokalnih zajednica, pored predstavnika ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbje, učestvovali su i stručnjaci Francuskog ministarstva poljoprvirede. Oni su došli u Niš da prenesu svoja znanja i iskustva i pomognu Srbiji da u oblasti pojloprivrede na lokalnom nivou prihvati evropske standarde i ubrza proces pridruživanja Evropskoj Uniji.  Seminar o Upravljanju evropskim fondovima za ruralni razvoj u prepodnevnoj sesiji obuhvatio je predavanja o Izazovima politike ruralnog razvoja u Srbiji u narednih 10 godina, kao i o iskustvima u Sprovođenju ove politike u Francuskoj, a posebnu pažnju izazvalo je i predavanje Tamare Živković iz Regionalne razvojne agencije JUG koja je govorila o principima i politici regionalnog ruralnog razvoja u funkciji podrške lokalnim inicijativama na jugoistoku Srbije.