018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbi piju u svim prilikama, ali ne postaje svako alkoholičar (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Decembar je mesec slava. Uprkos negativnim posledicama koje izaziva konzumiranje alkohola, to je deo naše kulture i tradicije, kažu socijalni radnici. Od alkoholizma se leče sve mlađi ljudi, a godišnje kroz Kliniku za mentalne bolesti u Nišu prođe 50 do 60 alkoholičara, kažu u ovoj ustanovi.
Od alkoholizma se na Klinici za mentalno zdravlje u Nišu godišnje leči 50 do 60 ljudi, a poslednjih godina na lečenje dolaze i u ranim dvadesetim. Zavisnost se javlja nakon 3 do 5 godina redovnog konzumiranja alkohola. Bolničko lečenje traje godinu dana ali apstinencija od pića trebalo bi da je doživotna.
U našoj kulturi i tradiciji alkohol zauzima značajno mesto. Srbi piju u svim prilikama, ali ne postaje svako alkoholičar.
Pored bolničkog lečenja zavisnici imaju podršku Kluba lečenih alkoholičara “Nišava”. Oni imaju sastanke svakog utorka a većina njih posećuje grupu godinama. .
Nešto više od polovine alkoholičara se zaleči u prvih godinu dana. Međutim, na Odeljenju za bolesti zavisnosti ne mogu da tvrde da li se oni kasnije vrate piću. Alkohol odnosi zdravlje, uništava porodice i ruši odnose sa prijateljima. Mnogi su zbog pića izgubili posao a neki su postali i kriminalci, svedoče socijalni radnici. Zato se, pre nego što vam naspu još jednu čašicu, zapitajte – da li će možda alkohol početi da kontroliše vas?!

Povezane vesti