018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbi na 12. mestu po količini popijenog alkohola (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Građanin Srbije u proseku popije 12,6 litara alkohola godišnje, a dokazano je i da muškarci više piju od žena. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije Srbija je na 12. mestu u svetu po količini alkohola koja se konzumira i na prvom mestu na Balkanu.

Alkoholizam ne nastaje odjednom. Ova socijalno-medicinska bolest među vodećima je u svetu. Svetska zdravstvena organizacija u svom izveštaju navela je da je među 106 država, Srbija na 12. Mestu po količini alkohola koju konzumiraju naši građani. Kada je reč o Nišu i okolini, situacija nije ništa bolja, kažu u Institutu za javno zdravlje.

Nišlije se ipak, ne slažu u potpunosti, sa ovim podacima i one koje smo pitali kažu da alkohol konzumiraju retko.

Na prvom mestu liste Svetske zdravstvene organizacije je Belorusija sa 175 litara godišnje popijenog alkohola po čoveku, zatim slede Moldavci i Litvanci. Ispred Srbije nalaze se i Rusi, Ukrajinci, stanovnici Andore, Mađari, Česi i Slovaci. Edukacija još od detinjstva može imati veliki uticaj na konzumiranje alkohola, a potrebno je, kažu u Institutu, podići svest o štetnom uticaju alkohola.

Alkoholizam je jedna od najrasprostranjenijih bolesti zavisnosti. Po rasprostranjenosti i štetnosti po zdravlje, odmah je posle bolesti kardiovaskularnog sistema i malignih oboljenja. Alkohol deluje štetno na ceo organizam a dugotrajno konzumiranje oštećuje jetru, bubrege i mozak. Takođe, štetno utiče i na psihičko stanje ljudi, što je čest problem naročito kada je vožnja pod dejstvom alkohola u pitanju.

Povezane vesti