018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srba Ilić: Investitori nemaju podršku države (VIDEO)

Srba Ilić, američki biznismen iz Niša, koji je sinoć svečano i zvanično otvorio svoj Hotel Grand Niš, danas je poručio da je srećan jer je njegov rodni grad dobio vrhunski objekat, na koji može biti ponosan, ali da je to, ujedno, i njegova poslednja investicija u Nišu. Ilić kaže da je to rezultat desetogodišnjeg iskustva o poslovanju u Srbiji, i odsustva bilo kakvog sluha države i grada za potrebe investitora. Preostali objekti „Srbijaturista“ biće prodati, kako bi se namirila potraživanja bivših radnika, a firma oslobodila dugova i suvišnih troškova.

Od kako je 2003. godine došao u Srbiju i kupio niški „Srbijaturist“ i beogradski „Putnik“, Srba Ilić je, kako kaže, više vremena proveo po sudovima nego radeći. Da je bio u pravu, potvrđuje presuda Arbitraže u Parizu, ali i činjenica da su oni koji su bili umešani u otimanje „Putnika“ i „Srbijaturista“ u zatvoru, poput tadašnjeg ministra Bubala i direktora Agencije za privatizaciju i njegovih saradnika. Ilić kaže da je od svega najviše profitirao Milan Beko koji je kupio beogradski „Putnik“ i ubrzo ga mnogo skuplje prodao Rusima, ali i da je začuđen činjenicom da policija i dan danas redovno saslušava njegove saradnike, a ništa ne preduzima prema onima koji su od 2006. do 2012. vodili Srbijaturist, uništili poslovanje, opljačkali firmu, a radnicima i državi ostali dužni plate i doprinose, koje on sada mora da plaća.

Nišlija iz Los Anđelesa kaže da je sve ovo što se dešavalo sa njim velika poruka koju je Srbija poslala investitorima, i da, umesto da učini sve da privuče investicije od svoje dijaspore, država čini potpuno suprotno.

Ilić kaže da je Hotel Grand poslujući profitabilno već u prva dva meseca rada, pokazao da je Nišu potrebno još ovakvih hotela, ali da on više nema ni snage ni nerava da ponovo prolazi kroz sve peripetije kako bi oživeo i ostale objekte. Ideja o otvaranju velikog luksuznog spa hotela u Niškoj banji sačekaće neka drugu priliku, a za „Ambasador“, „Nais“ i ostale objekte u ovom trenutku jedino rešenje je, na žalost, prodaja.

Povezane vesti