018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sprečeno izlivanje Kutinske reke, situacija pod kontrolom (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Kiša koja poslednjih dana neprestano pada pretvorila je Kutinsku reku u pravu bujicu. U Opštini Gadžin Han ljudstvo i mehanizacija Uprave za vanredne situacije Grada Niša kontroliše situaciju na terenu.

A u naselju Nikola Tesla, jutros je bilo najkritičnije kod mosta, gde je nabujala Kutiska reka formirala čep, pa je postojala mogućnost da se voda izlije preko odbrambenog nasipa i poplavi okolne kuće.

Jutros je ekipa „Erozije“ došla sa teškom mehanizacijom koja je uklonila nanos i kako bi se omogućio protok vode.

U opštini Gadžin Han najkritičnije bilo je prošle noći kada je postojala mogućnost da se izlije Kutinska reka i poplavi stambene i poslovne objekte. Ipak, brzom intervencijom nadležnih, angažovanjem ljudstva i mehanizacije, sprečeno je da do toga dođe, a situacija je pod kontrolom.

U opštini Gadžin Han svake godine ukazuju na isti problem regulacije korita Kutinske reke, posebno na onim mestima gde je opasnost od izlivanja najveći. Troškovi koji se nadoknjađuju poljoprivrednicima zbog poplavljenih parcela i uništenih useva neuporedivo su veći od troškova regulacije Kutinske reke, kaže Saša Đorđević, predsednik opštine.

A u Niškom naselju Nikola Tesla na mostu koji povezuje ovo naselje sa Gornjom Vrežinom, Kutinska reka napravila je čep. Reč je o nelegalno podignutom mostu koji nije izgrađen po građevinskim standardima pa nema odgovarajuću propusnu moć.

Meštani ovog naselja kažu da muku muče sa poplavama i da su im nadležni obećavali pomoć u izgradnji odgovarajućeg mosta.

Trenutni protok je oko 50 metara kubnih u sekundi, a odbrambeni nasip predviđen je za protok od čak 149 kubnih metara vode u sekundi, tako se postojeći most, koji ne zadovoljava ni minimum građevinskih standarda, pretvorio u branu, kaže Dragoljub Miljkovic iz JP „Srbija vode“.

Mehanizacija preduzeća „Erozija“ preduzuma neophodne mere, kako bi se nanos uklonio i omogućio nesmetan protok vode.

Ohrabruje najava meteorologa koji za narednu nedelju predviđaju prestanak padavina i rast dnevnih temperatura, što će uticati na pad vodostaja Kutinske reke i povlačenje vode sa oranica u za sada najugroženijim Taskovicima u u opštini Gadžin Han.

Povezane vesti