018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sporazum potpisan, sankcije nisu na dnevnom redu

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL, VAŠINGTON – Mirovni sporazum postignut je u Minsku nakon maratonskih pregovora, a za sada, kako navode zvaničnici EU, pitanje sankcija Rusiji nije na dnevnom redu.
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je uoči današnjeg samita šefova država i vlada članica EU u Briselu da su sankcije Rusiji skinute sa dnevnog reda zasedanja. „Mislim da danas nećemo razgovarati o sankcijama“, rekla je Mogerini novinarimaa u Briselu.
Ona je kazala da će umesto o novim sankcijama lideri danas diskutovati o sprovođenju mirovnog sporazuma koji je jutros potpisan u Minsku.
Sličnu izjavu dao je nešto ranije finski premijer Aleksandar Stub, koji je rekao da novih sankcija neće biti ako mirovni plan uspe. „Moramo prvo da vidimo kako će plan biti primenjen“, kazao je Stub.
U međuvremenu, britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da sankcije EU Rusiji zbog ukrajinskog sukoba ne bi trebalo ukidati dok ruski predsednik Vladimir Putin ne promeni ponašanje.
U Vašingtonu je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da bi SAD mogle ublažiti sankcije uvedene Rusiji zbog podrške, kako je naveo, proruskim separatistima u Ukrajini, ako bi bili sprovedeni sporazumi čiji je cilj okončanje konflikta. „Kao što već dugo govorimo, SAD su spremne da razmotre ublažavanje sankcija Rusiji kada u potpunosti budu sprovedeni sporazum iz Minska iz septembra 2014, kao i ovaj najnoviji“, naveo je Keri, prenosi Rojters.

Tanjug 12.02.2015 20:10
Foto AP, Mišel Ojler