018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sporazum iz Minska: Primirje u Ukrajini od 15. februara

Od:
Komentari: isključeni

MINSK – U Minsku su danas posle 17 sati pregovaranja završeni razgovori lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke kao i razgovori Kontakt grupe koji su rezultirali usvajanjem novog sporazuma.
Novi sporazum iz Minska predviđa između ostalog prekid vatre od 15. februara, zatim povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i mašinerije iz Ukrajine i razoružavanje svih nelegalnih grupa, prenela je agencija Tas s.
Primenu sporazuma nadziraće Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
U Minsku su, kako je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, usvojena dva dokumenta.
Kontakt grupa je potpisala jedan dokument, koji je, kako je rekao ruski predsednik, paket mera čiji je cilj primena sporazuma iz Minska.
Drugi dokument nije potrebno da bude potpisan i reč je o izjavi ruskog, ukrajinskog i francuskog predsednika i nemačke kancelarke o njihovoj podršci tom procesu.
„Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima“, rekao je novinarima Putin posle razgovora.
Putin je rekao da je dogovoreno da se uspostavi primirje od 15. februara, dogovoreno je povlačenje teškog naoružanja, zatim da Ukrajina treba da sprovede ustavne reforme u vezi poštovanja prava stanovništva na istoku Ukrajine.
Agencija AP je prenela da je Putin izjavio da se on i ukrajinski predsednik Petro Porošenko nisu saglasili u vezi ocene situacije na ključnim područjima.
Putin je rekao da proruske snage smatraju da su ih ukrajinske snage opkolile i da očkuju od njih da se predaju, dok se Ukrajina ne slaže s tim.
Putin je dodao da su se on i Porošnko saglasili da treba razjasniti situaciju. Porošenko je rekao da su se sve strane saglasile da se pomogne Ukrajini da povrati kontrolu na granici sa Rusijom, prenela je agencija AP.
Portparol nemačke vlade Stefan Zajbert istakao je posle razgovora da je postignuti sporazum dao nadu jer predviđa obustavu vatre od 15. februara i povlačenje teškog naoružanja.
„Posle 17 sati, pregovori u Minsku su završeni: primirje počinje 15. februara u 00.00 časova, zatim povlačenje teškog naoružanja. U tome leži nada“, napisao je na tviteru portparol.
Nemački ministar spojlnih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je da sporazum takozvane „normandijske četvorke“ nije ono što je Nemačka želela, ali da je to bio neophodan korak dalje od nasilja, prenela je agencija Rojters.
„Najvažnije je da su se Moskva i Kijev dogovorili o prekidu vatre…mi smo ojačali dogovor iz Minska iz seprembra prošle godine“, rekao je on.
I francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je posle razgovora da sporazum postignut u Minsku daje ozbiljnu nadu razrešenju ukrajinske krize.
„To je ozbiljna nada i veliko olakšanje za Evropu“, rekao je Oland.
Oland je rekao da je dogovor o primirju postignut ali da je još mnogo posla ostalo da se uradi kako bi bio primenjen sporazum iz Minska.
Porošenko je rekao posle razgovora da će primirje biti uspostavljeno u subotu na nedelju bez ikakvih uslova.

Tanjug 12.02.2015 11:25
AP Photo/Alexander Zemlianićenko, pool)
AP Photo/Kirill Kudryavtsev, Pool