018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Spor oko naziva srpske liste za kosovske izbore rešiće se u Briselu

Komentari: isključeni

Glavna tema novog razgovora u Briselu u nedelju, 8. septembra, između srpskog i kosovskog premijera, Ivice Dačića i Hašima Tačija, biće naziv srpske jedinstvene liste za predstojeće izbore na Kosovu, “Građanska inicijativa Srbija“, koju albanska strana ne prihvata, javljaju agencije. Najavljeno je i da će se razgovarati i o pitanjima struje i telekomunikacija. 

Centralna izborna komisija je nagovestila mogućnost da takav naziv ne bude prihvaćen, a negodovanje zbog imena stiglo je i do Brisela.

Ministar bez porfelja i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da su ga predstavnici Evropske unije izvestili o negodovanju albanske strane, ali dodaje da nije stekao utisak da i predstavnici EU imaju isto mišljenje. On kaže i da ukoliko bude bilo eventualnih promena, o njima će se odlučivati zajedno sa Srbima s Kosova, odnosno da će za to biti potrebna njihova saglasnost.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun zahteve za promenom imena liste vidi kao još jednu u nizu prepreka koje Priština stalno postavlja, a koje nisu u skladu sa briselskim sporazumom. On dodaje da se od naziva liste ne može odustati i da će se ova situacija razrešiti u Briselu, na sastanku Tačija i državnog vrha Srbije.

Osim o lokalnim izborima, očekuje se da će se razgovarati o pitanjima struje i telekomunikacija. Tokom ranijih razgovora, kako je rečeno u Briselu, postignut je veliki napredak, pa se i konačan dogovor uskoro očekuje.

Povezane vesti