018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Spomenici narodnim herojima vraćeni u park prekoputa Gradske kuće (VIDEO)

Posle 10 godina, povodom Dana pobede, tri spomenika narodnim herojima vraćena su u park prekoputa Gradske kuće. Tako je ovaj park simbolično nazvan Park heroja, a predsednik Skupštine grada prof. dr Mile Ilić kaže da ovako na pravi način čuvamo uspomenu na one koji su dali život za otadžbinu u Drugom svetskom ratu.

Prema Ilićevim rečima dnevnopolitički interesi ne smeju da služe tome da se umanjuje značaj velikih istorijskih događaja. Kako smatra, pre 10 godina učinjena je greška kada su iz ovog parka premešteni spomenici Stanku Paunoviću, Filipu Kljajiću i Filipu Filipoviću, pa je zbog toga ona danas i ispravljena.

Ilić je podsetio da je Skupština grada usvojila i predlog da se 14. oktobar ponovo obeležava kao Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, a od danas će se nekoliko ulica u gradu ponovo zvati po narodnim herojima.

Milivoje Milić iz Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova kaže da u potpunosti podržava ovakve inicijative i dodaje da mu je drago što gradske vlasti imaju ovakav odnos prema istoriji.

Povodom obeležavanja Dana pobede predstavnici grada, SUBNOR-a i veliki broj građana položio je vence na biste u čast istaknutih junaka Drugog svetskog rata i u novonazvanom Parku heroja.

Povezane vesti

  • Zaborav

    A da se malo obidje spomen kosturnica u Tvrdjavi,4000 streljanih za vreme Toplickog ustanka 1917.godine!?U kakvom je stanju?
    A da se na spomen parku Bubanj uradi kapela da se upali sveca za pokoj dusi 10 000 streljanih!?Cast amfiteatrima,piramidama,senicima..
    Brzo zaboravljamo!

  • Zoran

    Konacno je neko shvatio da istorio ne krece od trenutka dolaska na vlast celnika….Za svaku pohvalu je vracanje obelezja, svaki period ima nesto posebno, deo je istorije i vredno u vaspitanju narastaja.