018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Spektakl u Tvrđavi

Komentari: isključeni

  Potpisan je ugovor  o prenosu sredstava izmedju  Ministarstva kulture i informisanja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niša. 120 miliona dinara namenjeno je za  izgradnju zaštitne konstrukcije na Vili s peristilom u Arheološkom parku Medijana.  A  u još jednoj manifestaciji u okviru programa obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta niška publika uživala je sinoć u izvođenju Devete Betovenove simfonije na Letnjoj pozornici niške Tvrđave.

U spektaklu je nastupilo 330 izvođača, 0rkestar i hor Fakulteta umetnosti, Niški simfonijski orkestar, ženski hor Studentskog kulturnog centra, Akademski hor “Obilić” iz Beograda, kao i niški kamerni hor.

Domaćin večeri bio je nemački ambasador Hajnc Vilhem.

„Svi će ljudi braća biti, centralno je mesto Devete simfonije“, rekao je Vilhelm i dodao da je tolerancija suštinski element simfonije, kao što je tolerancija bila osnovna ideja Milanskog edikta, čiji jubilej ove godine slavimo.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić na samom početku pozdravio je prisutne i poručio da su otvorena vrata svim gostima koji žele da posete Niš, i da je iz Niša poslata poruka mira i tolerancije.

U publici su bili predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović,  ministar kulture Bratislav Petković, savetnik predsednika Republike Radoslav  Pavlović, ambasadori Nemačke i Indonezije, predstavnici javnog i kulturnog života Niša i građani koji su ispunili Lertnju pozornicu do poslednjeg mesta.

Pre koncerta potpisan je ugovor  o prenosu sredstava izmedju  Ministarstva kulture i informisanja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niša.

120 miliona dinara namenjeno je za  izgradnju zaštitne konstrukcije na Vili s peristilom u Arheološkom parku Medijana.

Rok za realizaciju projekta  je šest meseci.

Povezane vesti