018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Spasovdan obeležen u Beloj Palanci (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Izgradnjom sportsko-rekreativnog centra “Banjica” sa kupalištem, teniskim terinima i biciklističkim stazama, koji od narednog meseca kreće sa radom, kao i realizacijom još četiri projekta prekograničene saradnje sa bugarskom opštinom Etropola, u Belu Palanku poslednjih godinu dana investirano je milion evra, istakao je predsednik opštine Goran Miljković na proslavi povodom obeležavanja Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana, krsne slave opštine Bela Palanka.
U lokalnom pravoslavnom hramu koji je posvećen Vaznesenju gospodnjem, opština Bela Palanka obeležila je svoju krsnu slavu 21. maj, u narodu poznat kao Spasovdan. Kao i prošle godine, svečanu arhijerejsku liturgiju povodom opštinske slave Vaznesenja gospodnjeg, služio je Vladika Niški gospodin Jovan.
Posle liturgije, slavska povorka krenula je u litije kroz grad, a nakon toga pristupio se osvećenju i rezanju slavskog kolača.
Prekograničnom saradnjom sa bugarskom opštinom Etropola, opština Bela Palanka obezbedila je značajna investiciona sredstava iz IPA fondova koje finansira Evropska Unija.
Turizam, ugostiteljstvo i poljoprivreda, predstavljaju velike potencijale na koje rukovodstvo opština Bela Palanka računa u narednom periodu.
Posle velikog nevremena 20. maja 1939.godine, nabujala Koritnička reka koja protiče kroz Belu Palanku, izlila se i odnela 17 ljudskih života.
U znak sećanja na ovaj događaj, u petak, 22. maja biće otkrivena spomen ploča sa imenima svih nastradalih meštana Bele Palanke, najavio je predsednik opštine Goran Miljković.