018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Spasioci obnovili potragu, pronađeno 31 beživotno telo

Od:
Komentari: isključeni

DŽAKARTA – Spasilačke ekipe obnovile su danas u severnom delu Javanskog ostrva potragu za ostacima i „crnim kutijama“ aviona kompanije „Er Azija Indonezija“ (Air Asia Indonesia) koji se sa 162 osobe na letu iz Surabaje ka Singapuru srušio 28. decembra, javile su agencije.
Spasioci su u subotu uspeli da pronađu šest velikih fragmenata letelice sa razmerama najvećeg od 18 puta 5,4 metra, a do sada je pronađeno 31 beživotno telo.
Iako vlasti ne navode uzrok nesreće, u izveštaju indonežanske agencije za meteorologiju, klimu i geofiziku (BMKG) navodi se da je moguće da se zbog loših vremenskih uslova avion zaledio i da su oštećeni motori, preneo je AFP.
Ističe se da je to samo verzija dobijena na osnovu meteoroloških podataka, ali ne i konačni zaključak istrage.
Vladina agencija, takođe, dodaje da je letelica najverovatnije upala u oluju u toj oblasti poznatoj po intenzivnom sezonskom nevremenu.
Izvor blizak istrazi rekao je Rojtersu da je po radarskim podacima avion izgleda napravio „neverovatan“ pokušaj podizanja u visinu koji nadilazi ograničenja letelice Erbasa „A320-200″ pre nego što je pao.
Kako je saopštila aviokompanija „Er Azija Indonezija“, koja je 49 odsto u vlasništvu malezijske kompanije „Er Azija“, Indonežanin koji je upravljao letelicom bivši je vojni pilot sa 6.100 sati letenja u „A320″, a da je avion sredinom novembra prošao tehnički pregled.
Prema navodima načelnika nacionalne spasilačke uprave Fransiskusa Bambanga Sulista (Soelistyo), osmog dana u potrazi u zoni Javanskog mora učestvuje 20 aviona, 27 brodova i 14 helikoptera.
Zona potrage ostala je ista, iako je proširena ka istoku, jer visoki i snažni talasi nose ostatke letelice na tu stranu.
Ranije je javljeno da je jutros komandir tima Zapadne flote admiralo Abdul Rašid naredio prekid rada ronilaca zbog loših vremenskih uslova – talasa od tri do četiri metra i obilne kiše.
Letelica je prošle nedelje približno posle 40 minuta posle poletanja iz drugog po veličini indonežanskog grada sa ekreana radara, kod ostrva Kalimantan.
U avionu su bili 155 putnika i sedam članova posade.
Tanjug 04.01.2015 09:57
Foto AP