018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SOS linija za pomoć žrtvama porodičnog nasilja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Nišu svakog dana, u proseku 5 žena zatraži neki vid zaštite od nasilja. Upravo iz tog razloga je Komisija za rodnu ravnopravnost pokrenula pitanje uvođenja SOS telefona, koji bi bio besplatan, a koji će ženama i deci na neki način omogućiti pomoć. Ovaj projekat podržala je i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 12 žena, a u našem gradu žene svakodnevno traže institucionalnu pomoć kako bi se zaštitile od nekog vida nasilja nad njima. Ovi alarmantni podaci razlog su što će Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti zatražiti od grada da se uvede zvanična SOS linija. Ovo je i obaveza lokalnih samouprava jer je Srbija ratifikovala konvenciju Saveta Evrope koja ovo nalaže.

Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Niša će zajedno sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava u narednom periodu uraditi Rodnu procenu bezbednosti sugrađanki.

Na sastanku je zaključeno da jedino ovakvim zalaganjima i akcijama može da se pruži podrška žrtvama nasilja kako bi se njihov broj smanjio.

Povezane vesti