018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sopštenje Sekcije sportskih novinara povodom napada na novinara „Narodnih novina“

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Povodom incidenta u kome je napadnut urednik sportske rubruke „Narodnih novina“, Sekcija sportskih novinara izdala je saopštenje:

Da su novinari često dežurni krivci u Srbiji primera je bezbroj, a da su nemalo puta bili i fizički ugroženi, takođe je faktičko stanje. Međutim, onakav bezobrazluk, kakav je viđen po završetku fudbalske utakmice Radničkog i Javora, u Nišu odavno nije zabeležen, a njegov glavni protagonista je izvesni Vladimir Pročikijević, pomoćni trener Milana Milanovića, šefa struke niškog tima. Na meti ovog nasilnika našao se Dušan Jocić, novinar Narodnih novina i urednik sportske rubrike jedinog dnevnog lista, koji izlazi južno od Beograda.

Po završetku meča, Jocić je stajao u društvu braće Stamenković, Nenada i Predraga, pomoćnog trenera i sekretara stručnog štaba Radničkog, kada mu je u jednom momentu prišao pomenuti Pročikijević i drsko se obrati rečima:

-Da li mi možemo ovde nešto da pričamo, a da to ne izađe u novinama. Ko je tebi dao za pravo da objavljuješ sastav tima – bez imalo učtivosti obratio se novinaru čovek koji bi, između ostalog, trebalo da bude pedagog.

-Ne sećam se da smo se ikad upoznali, da bi tako razgovarao sa mnom – odgovorio je Jocić pokušavajući da zadrži smirenost.

-Ma slušaj bre ti, ja ću da razgovaram sa tobom kako ja hoću, jel ti jasno!? Kakve su, bre, te novine za koje ti pišeš – podigao je i ton i ruku Pročikijević, stavivši je na Jocićevo rame u znak očite pretnje.

Jocić je sklonio ruku njemu nepoznatog nasilnika, stao u odbrambeni stav, posle čega je nastalo komešanje, ali su prisutni u holu ispod istočne tribine Radničkog reagovali i razdvojili ih, pri čemu je Pročikijević ipak stigao da rukom zahvati Jocića i „očeše“ ga po glavi.

Više nego neprijatna situacija. Sa jedne strane „trener“ koji je u Radnički stigao kao čovek od poverenja novoangažovanog šefa stručnog štaba, ali očigledno bez manira i nasilničkih navika, a sa druge strane priznati novinar, koji godinama prati Radnički, dobro poznaje prilike u njemu, višestruko nagrađivan, rekorder u broju priznanja za sportskog novinara godine, poznat i po britkosti, ali i pravičnosti.

Ne, nije ovo slučaj ni za policiju, ni za tužilaštvo. Ovo je slučaj za FK Radnički, koji bi morao da reaguje i hitno sankcioniše „trenera“ koji svojim ponašanjem i bahatošću sramoti klub sa Čaira. Jer, ako ga ovako reprezentuju oni koji bi trebalo da budu pedagozi, koji bi trebalo da imponuju ponašanjem i vaspitanjem, a ne nasilništvom i prizemnim rečnikom, onda se Radničkom ne piše dobro. Naša profesija je odavno degradirana, ali ako takvi novinarski autoriteti, kakav je Dušan Jocić, doživljavaju ovakve neprijatnosti u klubu koji je neodvojivi deo naših života, šta onda da očekuju neke manje afirmisane kolege, u situacijama koje nisu po volji trenerima i onima koji se samo tako oslovljavaju.

 

U Nišu Sekcija sportskih novinara Niša

05.04.2014.god. Zoran Petković, predsednik

 

 

 

Povezane vesti