018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Solidarni prosvetari

Komentari: isključeni

Prosvetni radnici, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Nišu održali su štajk upozorenja, tražeći da se promene dosadašnje norme u prosveti.

Nakon neuspelog razgovora sa ministrom prosvete, danas se u Nišavskom okrugu štrajkovalo u 11, od ukupno 122 osnovne i srednje škole. U Školskoj upravi kažu da je to što prosvatari traže već sadržano u Strategiji o razvoju obrazovanja do 2020, o čemu moraju i dalje razgovarati sindikati i Ministar prosvete.

Škole nastavljaju štrajk upozorenja obustavom rada, jer juče nije postignut dogovor o reformi obrazovanja sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem. Sindikat traži ograničavanje broja učenika u odeljenju na 25, odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine, kao i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja.

Prema podacima Školske uprave u Nišu, od 122 škole, koliko obuhvata, štrajkovalo se ukupno u 11 – u 5 potpuno, i u 6 delimično. Načelnik Uprave kaže da su zahtevi prosvetara stvar koja se mora rešavati na relaciji Ministarstvo prosvete – reprezentativni sindikati, a sama materija zapravo nije ništa novo.

U Uniji prosvetnih radnika Srbije kažu da će, ukoliko Ministrastvo nastavi da se oglušuje o njihove zahteve, 12. juna organizovati veliki protest u Beogradu. Ako ni to ne pomogne, onda će I početak nove školske godine biti pod znakom pitanja.

 

 

Povezane vesti