018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Solarna tehnologija uskoro u Nišu (VIDEO)

Prema zahtevima Evropke unije do 2020. godine Srbija bi u ukupnoj potrošnji energije trebalo da poveća udeo sunca, vetra i biomase.

Mašinski fakultet daje doprinos održivom korišćenju solarne energije na području juga zemlje, a u okviru prekogranične saradnje sa Bugarskom. Rezultati projekta bi trebalo da budu vidljivi do kraja godine, do kada bi solarna tehnologija mogla da se primenjuje u niškom Domu zdravlja, kažu stručnjaci Mašinskog fakulteta.

Energetski potencijal sunčevog zračenja u Srbiji je za 30% viši nego u srednjoj Evropi i čini 15% od ukupno iskoristivog potencijala obnovljivih izvora energije. Zbog toga su razumljiva nastojanja Mašinskog fakulteta u Nišu da u okviru projekta prekogranične saradnje sa Bugraskom, solarnu energiju iskoristi u što većoj meri.

Već je izrađena dokumentacija za Dom zdravlja, odmaralište “Divljana”, jedan rezidencijalni objekat u Nišu, kao i za zatvorene bazene u Leskovcu, motel “Predejane” i plastenike.

Projekat traje do 22. aprila, tako da će rezultati bugarsko srpske saradnje, prema rečima predstavnika solarne termalne tehnologije, biti vidljivi do kraja godine.

Povezane vesti