018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sofija:Čekamo zvaničan stav Moskve, EU: Rusija traži izgovor

Od:
Komentari: isključeni

SOFIJA/BRISEL – Zamenica bugarskog premijera Meglena Kuneva je na izveštaje o otkazivanju izgradnje gasovoda Južni tok izjavila da Rusija još nije zvanično iznela svoj stav o sudbini tog gasovoda, pa Bugarska ne može to da komentariše. Kuneva je novinarima u Sofiji rekla da Bugarska želi projekat koji je ekonomski isplativ i usklađen sa propisima Evropske unije, prenosi agencija BTA.
Neimenovani izvor iz EU izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, da Rusija još nije dobila od Bugarske odobrenje za početak izgradnje Južnog toka, smatra pokušajem Rusije da se Bugarska okrivi za neuspeh projekta od koga u stvari odustaje zbog ekonomske neisplativosti. „Izgradnja Južnog toka košta mnogo. U uslovima kada cene nafte i gasa idu na dole, gradnja tog gasovoda nije ekonomski povoljna. Taj projekat koštao bi Gasprom mnogo novca i sada mu je zgodno da nađe malu Bugarsku i okrivi je za neuspeh projekta“, kazao je sagovornik Interfaksa iz EU. „EU nikada nije rekla da joj se Južni tok ne dopada. Mi smo samo upozoravali da ako kompanija hoće da pravi posao u EU, to mora da bude u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, to jest mora da se poštuje Treći energetski paket. Isto kao što bi evropska kompanija, ako bi htela da radi u Rusiji, morala da poštuje rusko zakonodavstvo“, naglasio je izvor. Na pitanje da li će odustajanje od izgradnje Južnog toka ugroziti snabdevanje Evrope gasom, sagovornik agencije je kazao da EU nema problema sa zalihama gasa. Ruski predsednik Vladimir Putin juče je tokom posete Turskoj rekao da ako Evropa ne želi da sprovede (projekat) „Južni tok“, onda on neće ni biti sproveden“, ocenivši da Evropska unija vrši pritisak na Bugarsku, koja trećinu svog gasa dobija iz Rusije. On je kazao da je projekat „Južni tok“ u fazi kada mora da počne „izgradnja gasovodnog sistema u Crnom moru“, ali da Rusija još nije dobila od Bugarske odobrenje za to.
„Investiranje stotina miliona dolara u gasovod, koji bi morao da se zaustavi na ulazu u bugarske vode je jednostavno apsurdno. Nadam se da to svako razume“, naglasio je Putin.
Tanjug
Foto Tanjug, J. Pap/ ilustracija