018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Socijalni slučajevi treba da budu zaštićeni od prinudnog oduzimanja imovine (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Socijalni slučajevi i oni sa minimalnim primanjima treba da budu zaštićeni od prinudnog oduzimanja imovine radi namirenja dugova, kažu u Sindikatu radnika na određeno vreme.
U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o obezbeđenju i izvršenju, a u ovom sindikatu pozivaju građane da daju svoje predloge do 30. juna.

Zakon o obezbeđenju i izvršenju uređuje postupak u kome sud i javni izvršitelj prinudno ostvaruju potraživanja. U toku su javne rasprave o nacrtu novog zakona, a iako je u Nišu uža stručna javnost već raspravljala o nacrtu zakona, iz Sindikata radnika na određeno vreme pozivaju Nišlije da daju svoje predloge do kraja juna u njihovim kancelarijama u Kalči na drugom spratu. Kako smatraju u ovom sindikatu, novi zakon treba da izuzme socijalne slučajeve i ljude sa minimalnim primanjima od prinudne naplate.
Stari zakon ne propisuje mogućnost žalbe na rešenje o izvršenju. Ipak, novi zakon o obezbeđenju i izvršenju bi trebalo da obzbedi ovo pravo.
Privatni izvršitelji ne bi trebalo da postoje dok ne budemo imali zakon o imovinskom cenzusu, dodaju u sindikatu. Zakon o obezbeđenju i izvršenju bi, takođe, trebalo da bude usklađen sa zakonom o policiji, obligacionim odnosima i drugim zakonima.