018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Socijalisti vode sa 35,4 odsto osvojenih glasova

Od:
Komentari: isključeni

SEVILJA – Socijalistička partija, koja je na vlasti u španskom regionu Andaluzija više od 30 godina, vodi sa 35,4 odsto osvojenih glasova , dok je vladajuća u Španiji konzervativna Narodna partija dobila 26,7 odsto podrške – što je 40 odsto manje u odnosu na predhodne izbore, pokazuju rezultati 99,95 odsto prebrojanih glasova.
Podemos zauzeo treće mesto sa osvojenih 14,8 glasova na regionalnom izborima u Andaluziji, što nije dovoljno da na „megdan izazove“ tradicionalne nosioce vlasti u ovom delu Španije, ali predstavljaju ključni test za „političkog novajliju“ koji se protivi oštrim merama štednje, uoči opštih izbora u novembru u Španiji, prenela je agencija AFP.
Socijalisti i konzervativci vladaju najvećom španskom regijom od 80-ih godina prošlog veka, ali aktiviranje Podemosa unosi nervozu u njihove redove uoči opstih izbora, posebno posle pobede njihovih saveznika – Sirize u Grčkoj i pojavljivanja još jedne partije desnog centra Građani.
Ukoliko Španska socijalistička radnička partija (PSOE) ostvari apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu Andaluzije, uzeće 47 od ukupno 109 mesta, Narodna partija će obezbediti 33 mesta, Podemos će imati 15, a Građani devet poslaničkih mesta pošto su osvojili devet odsto glasova.
Ovaj najveći španski region sa 6,5 miliona birača, opustošenih farmi i turističkih plaža viđen je kao glavni poligon za nove tendencije na političkoj sceni Španija, pošto je zemlju zahvatila ekonomska kriza uz sprovođenje oštrih mera štednje.

Tanjug 23.03.2015 10:53
Foto Screenshot Video Tanjug