018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SNS: Ulaganja u nišku poljoprivredu

Celokupna administracija oko prenosa zemljišta izraelskoj kompaniji “Orgil”, koja je sa Gradom potpisala ugovor o izgradnji plastenika za proizvodnju organske hrane, biće gotova do kraja godine, izjavio je gradski većnik Srđan Aleksić. On je istakao da je za te namene Grad Niš obezbedio 60 hektara zemljišta u Gornjoj Toponici i dodao da je ove godine iz gradske kase za podsticaje u poljoprivredi izdvojeno 14, 6 miliona dinara.

Izgradnja plastenika za proizvodnju zdrave hrane u Nišu jedan je od projekata Uprave za poljoprivredu koji će uskoro zaživeti. Ideja je da se izraelskoj kompaniji „Orgil“ ustupi zemljište na 30 godina, nakon čega bi ono bilo vraćeno Gradu sa svim objektima izgrađenim na tom prostoru, izjavio je potpredsednik SNS-a u Nišu i gradski većnik resorno zadužen za poljoprivredu Srđan Aleksić.

 - Do kraja nove godine trebalo bi da budu završene sve formalne procedure oko prenosa zemljšita izraelskoj kompaniji „Orgil“, koja je sa Gradom potpisala ugovor o izgradnji plastenika za proizvodnju organske hrane – kaže Aleksić.

Većnik dodaje da je u okviru ovogodišnjeg Fonda za razvoj niške poljoprivrede, za podsticaj proizvođača izdvojeno 14, 6 miliona dinara.

- Na konkurs je pristiglo oko 170 zahteva, koji će biti obrađeni do kraja naredne nedelje, kada će izaći rang lista. Prijavilo se više od 70 odsto proizvođača koji do sada nisu koristili sredstva – kaže potpredsednik niškog SNS-a Srđan Aleksić.

U SNS-u podsećaju da je Uprava za poljoprivredu sprovela prvu fazu hidrogeoloških istraživanja u Gornjoj Trnavi, Humu i Velepolju, u kojima će se koristiti podzemne vode za navodnjavanje zasada. Radovi će trajati do novembra, kako bi sledeće godine počelo kopanje bunara i izgradnja irigacione mreže. U planu je da se isti sistemi u budućnosti primene u još 15 sela, dodaje Aleksić.

 

 

Povezane vesti