018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Snouden: U Rusiji mnogo više radim nego u NSA

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden izjavio je da značajnije stvari radi u egzilu u Rusiji nego što je radio za Nacionalnu bezbednosnu agenciju SAD.

„Činjenica je da sam bio izuzetno plaćen za veoma malo rada (u NSA). U Rusiji se to značajno promenilo“, rekao je Snouden putem video linka na konferenciji u Univerzitetu Stenford.

Snouden je priznao da sada mora mnogo više da radi da bi uradio istu stvar.

„Razlika je u tome da, iako sam mnogo izgubio, sada imam osećaj izuzetnog zadovoljstva“, kazao je Snouden, navodi „Biznis insajder“.

Snouden, međutim, nije otkrio na čemu tačno radi, navodeći da je tip osobe koji veruje da će mu se suditi prema konačnom rezultatu, prenela je „Rusija danas“.

Govorio je i o etici uzbunjivača, podsetivši da je uvek u objavljivanju dokumenata radio zajedno sa novinarima.

„Uzbunjivače bira igra slučaja. Niko ne može sam sebe da nominuje za to jer je to bolno. Bili u pravu ili ne, vaši životi će biti uništeni. To nije nešto za šta se ljudi prijavljuju“, kazao je Snouden.

Snouden je istakao da nije ni heroj, niti izdajnik, već samo čovek koji je došao do kritičnog momenta posle koga nije mogao više da ćuti.

„Posvećenost pravdi mora da vam bude jača od straha od zakona“, poručio je Snouden.

Snouden se nalazi u Rusiji gde je dobio azil posle objavljivanja poverljivih dokaza da je američka Nacionalna služba bezbednosti, gde je bio zaposlen, špijunirala građane i države širom sveta.

Aymann Ismail/ANIMALNewYork via AP, File
Tanjug 17 Maj 2015 07:29