018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sniženje cena lekova u svim terapijskim grupama (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Od 1. januara 2015. godine lekovi, koji se izdaju na recept, pojeftinili su, jer je počela da se primenjuje nova lista lekova. Nova lista sadrži oko 250 novih lekova, uglavnom generičkih, čime je osiguranim licima omogućen širi obim prava u pogledu dostupnosti lekova od većeg broja različitih proizvođa, kao i dostupnosti potpuno novih lekova za lečenje Parkinsonove bolesti i shizofrenije. Za skoro polovinu od ukupnog broja lekova sa liste, cene lekova u ovoj godini su snižene i ta sniženja se kreću u rasponu od 10 do čak 62 odsto u odnosu na cene koje su važile u 2014. godini.
Tako na primer, lek koji snižava povišen holesterol i koriste se u prevenciji infarkta (pravastatin) biće snižen pa će građani plaćati učešće u ceni u iznosu od 549 dinara po pakovanju, umesto dosadašnjih 908 dinara. Slična situacija biće i kada je reč o leku atorvastatin, koji će umesto 2.405 dinara koštati 913 dinara.
Sniženi su lekovi u svim terapijskim grupama, tako da će primena ove liste lekova dovesti do značajno manjeg izdvajanja finansijskih sredstava za lekove i od strane RFZO-a i od građana u 2015. godini, saopštavaju u Ministarstvu zdravlja i RFZO.