018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Snežne mećave zahvatile Izrael, Jordan i Liban

Od:
Komentari: isključeni

TEL AVIV – Snežne mećave zahvatile su rano jutros Izrael, Jordan i Liban, pa su usledili apeli građanima da ostanu kod kuće, jer su zaleđene ulice blokirane.
U Jerusalimu je napadalo 25 centimetara snega tokom ove druge velike mećave ove zime. Škole su danas zatvorene i lokalni autobusi ne mogu da saobraćaju po uobičajenom rasporedu. Dva glavna autoputa koji vode u Jerusalim, grad čija nadmorska visin dostiže 795 metara, su zatvorene u oba pravca. Malo vozila se može videti na zaleđenim ulicama, osim kola hitne pomoći i onih koji imaju pogon na četiri točka.
“ Puno snega je palo u Jerusalimu, oko 25 centimetara do sada i nastaviće da pada tokom dana,“ saopštio je prognostičar Rinat Rehamin iz izraelskog Meteorološkog servisa za javni radio.
Trg na kome se nalaze džamije Al Aksa i Kupola na steni je pokriven zaleđenim snegom, a palestinska deca se tamo grudvaju. Sneg je takođe prekrio okupiranu Zapadnu obalu i palestinske vlasti su savetovale ljudima da ne voze, pa čak ni da ne izlaze napolje, osim ako je to preko potrebno, sugerišući ljudima da ostanu kod kuće, kako prenosi AFP.
Armija je u pripravnosti da pomogne civilima u najzabačenijim predelima. Prethodno je decembru Jerusalim zahvatila najveća snežna oluja posle više decenija.
U susednom Jordanu većina puteva je blokirana, uključujući i one u prestonici Amanu. Vlasti su upozorile stavnovnike da ne napuštaju svoje domove.
U Libanu je sneg pao u delovima zemlje nadmorske visine preko 200 metara, a u Bejrutu je padao grad, saopštio je libanski Meteorološki servis.

Tanjug 20.02.2015 12:04