018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sneg u Britaniji, Švajcarskoj, Nemačkoj, stiže i na Balkan

Od:
Komentari: isključeni

LONDON/BEOGRAD – Sneg i ledeno vreme zahvatili su danas delove Britanije, zadajući problema vozačima, a sneg je pokrio i delove Švajcarske i jugozapadne Nemačke.
Veliku Britaniju su pogodile niske temperature i snežna mećava, a u severnoj Engleskoj i Škotskoj se očekuju nove snežne padavine.
U nekim delovima Škotske i Velsa tempetrature su u toku noći opale na šest stepeni ispod nule, a vozači su zbog mećave morali da ostave svoje automobile na putu, prenosi londonski list „Indipendent“ (The Independent).
Kako navodi AP, više desetina ljudi koji su putovali iz Šefilda za London proveli su noć u jednoj crkvi pošto im se autobus zaglavio.
U delovima severne Engleske snežni pokrivač je debo 11 čentimetara. Više od 100.000 kuća je sinoć ostalo bez struje pošto je sneg izazvao kvar na električnim mrežama.
Meteorološka služba je danas za čitavu Veliku Britaniju izdala žuto upozorenje zbog leda na putevima, dok je Škotsku i krajnji sever Engleske upozorila na nove snežne padavine. Iako je jugoistok topliji, stanovnici ovog područja su upozoreni na jake vetrove. Ledeni dani su u Velikoj Britaniji najavljeni i za narednu nedelju, sve do četvrtka.
Sneg je pao danas i u delovima Švajcarske i jugozapadne Nemačke, a čak 40 centimetara debeo snežni pokrivač predviđa se u višim delovima nemačkog Švarcvalda, navodi AP.
Na Balkanu, snežno nevreme koje je stiglo proširiće se tokom vikenda na ceo region, gde se očekuju niske temperature, jak vetar i formiranje snežnog pokrivača, navode meteorološke službe.
Područje Srbije će snežne padavine zahvatiti u toku noći između nedelje i ponedeljka.
Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojava snežnih nanosa.
Upozorava se da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša.
U upozorenju je najavljeno da će od ponedeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umerenim i
jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani.
Vozači se podsećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju da na put ne kreću bez preke potrebe.
U Crnoj Gori, javlja portal CDM, sneg već pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica-Cetinje.
Direkcija za saobraćaj i „Crnagoraput“ već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vreme čistili sneg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji.
Mediji u BiH javljaju da sneg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju skijaši, jer će snežni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.
Sneg je prekrio Sarajevo i nastavlja da pada u centralnoj i istočnoj Bosni i Hercegovini.
Visina belog pokrivača na Bjelašnici je deset centimetara, na Kupresu pet, a u Han-Pijesku četiri centimetra.
Osetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što sledi, posebno
u noći između subote i nedelje, kada se u nekim delovima Hrvatske očekuje i pola metra snega.
Na Jadranskoj magistrali su juče zbog olujne bure za saobraćaj zatvorene brojne deonice, a zbog snega je otežan saobraćaj u Lici i Gorskom Kotaru.
Prema prognozi meteorologa, sneg bi za vikend trebalo da padne čak i u Dubrovniku.
Snežne padavine praćene jakim vetrom očekuju se danas popodne i u Sloveniji, a olujno nevreme nastaviće se u nedelju,
kada će vetar u zapadnoj oblasti Primorska premašiti 100 kilometara na sat.
Snežne padavine pojačaće se tokom noći, a na obali očekuje se kiša.
U brdovitim krajevima zapadne Slovenije i u oblastima Notranjska, na severozapadu, i Kočevje, na jugu, očekuje se da će pasti do 40 centimetara snega, prenela je STA.
U drugim delovima zemlje očekuje se snežni pokrivač od 15 do 30 centimetara.
U nedelju popodne severni vetar dostići će brzinu od 70 kilometara na sat na severu zemlje.
Centar za informacije o saobraćaju upozorava na opasnost od leda na putevima. Prema meteorolozima, snežna oluja bi trebalo da oslabi do ponedeljka, ali ostaće vetrovito i veoma hladno sa povremenim snežnim padavinama do Nove godine.
U planinama postoji opasnost od lavina.
Tanjug 27.12.2014 15:06
Foto AP