018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sneg izazvao saobraćajni haos u Britaniji, Francuskoj

Od:
Komentari: isključeni

LONDON/PARIZ – Niske temperature i obilne snežne padavine izazivaju brojne probleme u saobraćaju u velikim delovima Velike Britanije i Francuske, izveštavaju danas britanski i francuski mediji.
Bi-Bi-Si (BBC) preneo je upozorenje britanske meteorološke službe vozačima na poledicu, budući da je širom Velike Britanije temperatura pala ispod nule.
Mraz je zahvatio velike delove te zemlje, a zbog obilnih snežnih padavina i mećava, za saobraćaj su zatvoreni brojni putevi i neki aerodromi a hiljade ljudi morale su da prekinu putovanje, navodi britanski „Telegraf“.
Susnežica i sneg pogodili su sever i centralnu Englesku, kao i Škotsku.
U Šefildu je grupa putnika bila prinuđena da provede noć u jednoj crkvi, nakon što se njihov autobus zaglavio u snegu a desetine vozača u tom gradu morale da napuste njihove automobile.
Zatvoreni su aerodromi „Džon Lenon“ u Liverpulu i „Lids Bredford“ u Jorkširu, navodi „Telegraf“, dok AFP prenosi da su letovi
ka evropskim destinacijama kasnili sa Aerodroma Mančcester, trećeg po veličini u Britaniji.
U većem delu zemlje uveden je „narandžasti“ nivo opasnosti – treći na skali od četiri, zbog hladnoće i snežnih padavina, a u
najtežim uslovima našli su se vozači na severu Engleske, gde je u određenim oblastima palo do 11 centimetara snega, a na putevima su formirane killometarske kolone.
Policija saopštava da je znatno povećan broj saobraćajnih nesreća, što dodatno otežava kretanje vozila.
Vlasti upozoravaju na potrebu oprezne vožnje i apeluju na građane da bez preke potrebe ne kreću na put.
Ledeni dani su u Velikoj Britaniji najavljeni i za narednu nedelju, sve do četvrtka, a meteorolozi prognoziraju da bi naredne sedmice temperatura vazduha u Velikoj Britaniji mogla da dostigne do minus deset stepeni Celzijusovih.
Istovremeno, agencije su ranije javile da je tokom protekle noći više od 15.000 vozila blokirano na putevima na jugoistoku
Francuske u turističkom regionu Savoje, i da su u 12 gradova formirani prihvatni centri za one koji su se našli u nevolji.
Nevreme i ledena kiša izazvali su smrt jednog 27-godišnjeg mladića čiji je auto sleteo u provaliju u planinskom regionu Beldon (Belledonne).
Kilometarske kolone formirane su na čitavom istoku Francuske na autoputevima prema Ženevi, i južnije od Grenobla.
Na nekim putevima brzina kretanja ne prelazi deset kilometara na sat.
U 19 francuskih departmana od petka uveče na snazi je „narandžasti“ nivo opasnosti zbog neprekidnih padavina.
Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev pozvao je vozače da budu izuzetno oprezni i da odlože putovanje ukoliko je to moguće.
Meteorolozi su upozorili vozače da zbog zahlađenja na većini puteva istočnog dela zemlje pojaviti poledica što će dodatno otežati situaciju.
Tanjug 28.12.2014 10:42
AP Photo/PA, Lynne Cameron