018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Smukovi u školskom dvorištu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi:

U poslednjih mesec dana, zaposleni u isturenom odeljenju škole Kralj Petar Prvi u Pasi Poljani, uhvatili su čak 5 zmija u školskom dvorištu. Kako kažu u rukovodstvu škole, i ranije su đaci i nastavnici u okolini viđali po neki primerak, ali je tokom prethodnog meseca stanje postalo alarmantno. Iako je reč o neotrovnim reptilima, i roditelji i školski radnici, zabrinuti su za bezbednost dece, i već danima traže pomoć od nadležnih gradskih institucija.

Susreti sa smukovima raznih veličina, u školskom dvorištu “Kralja Petra Prvog” u Pasi Poljani, za đake i nastavnike postala je svakodnevnica. Kako kažu, postoji nekoliko mesta u dvorištu i okolini za koje sumnjaju da su legla ovih neotrovnih reptila, ali su ulovljeni primerci uglavnom hvatani na južnoj strani škole, koja je i najosunčanija.

O susretima sa ovim životinjama svedoče i fotografije nastavnika tehničkog obrazovanja Milana Protića. Tokom časa ovaj nastavnik je primetio smuka dugog tri metra koji je posmatrao nastavu kroz prozor učionice.

U rukovodstvu škole kažu da su nekoliko puta u pomoć dolazili iz udruženja ZOO Planet, kao i ljudi iz niškog Zavoda za zaštitu prirode, koji su im predložili par solucija za rešenje problema.

U Srbiji je ubijanje zmija kažnjivo zakonom, a kazne za ubijeni primerak kreću se i po nekoliko stotina hiljada dinara. Nadležne institucije, prema rečima zaposlenih u školi, odgovornost prebacuju jedni na druge, i za sada je školi ostavljeno da sama reši svoj problem, a do tada će oko 230 učenika svakoga dana pohađati nastavu, i nadati se da hladniji dani stignu što pre, kako bi se nezvani gosti povukli pod zemlju.

Povezane vesti