018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Smog prekrio Ajfelovu kulu u Parizu

Od:
Komentari: isključeni

PARIZ – Visok nivo zagađenosti vazduha na severu Francuske doveo je danas i do „nestanka“ pariske Ajfelove kule s vidika prolaznika, zbog smoga braon boje u njenoj okolini.
Vlasti u Parizu zato su jutros su uvele vanredne mere, kojima se ograničava dužina vožnje automobila na autoputevima u okolini Pariza na 20 kilometara, jer je saobrahaj jedan od glavnih uzroka zagađenosti vazduha u tom gradu.
Juče su uvedene i vanredne mere, kojima se svakom drugom automobilu dopušta ulazak u francusku prestonicu, dok je javni prevoz besplatan.
U Parizu, nivo zagađenosti vazduha meri se koncentracijom čestica PM 10, koje su prečnika ispod 10 mikrona i do čijeg razvoja dovode saobraćajna vozila, zagrevanje i teška industrija.
Najopasnije čestice su veličine ispod 2,5 mikrona u prečniku jer mogu da zahvate pluća i krvni sistem što dovodi do kancerogenih oboljenja, prenosi AFP.
Bezbednosna granica PM 10 iznosi 80 mikrograma po metru kubnom vazduha (mcg/m3).
Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2011. godine, najzagađeniji grad na svetu je Ahvaz u Iranu sa prosekom od 372 mcg/m3, dok je u Pekingu nivo zagdajenosti 121 mcg/m3, a u Parizu 38 mcg/m3.

Tanjug 18.03.2015 16:48
(AP Photo/Jacques Brinon, File)