018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Smanjenjem plata i penzija do manjeg deficita (VIDEO)

Najavljeno smanjenje plata i penzija svakako će doprineti prilivu sredstava u državni budžet, kažu stručnjaci, ali će sa druge strane umnogome smanjiti i kupovnu i produktivnu moć građana. Dodaju da je zbog toga neophodno osim ovih, sprovesti čitav paket mera štednje, kako bi građani u što manjoj meri to osetili na svojoj koži.

Model najavljenih mera štednje u vidu smanjenja plata i penzija, i eventualnog povećanja pdv-a, biće poznat već za nekoliko dana. Iako iz Vlade najavljuju da će se truditi da te mere u što manjoj meri utiču na siromašni sloj stanovništva, ekonomisti kažu da će to biti zaista teško.

Komentari Nišlija uglavnom su slični. Kažu da već jedva preživljavaju, i da ne znaju kako će se dovijati ubuduće, kako bi zaradili još koji dodatni dinar.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je svaki četvrti građanin na rubu siromaštva, a preko 750 hiljada duguju banci ili državi. Zbog toga bi država, kao ozbiljna institucija trebalo da uvede socijalne karte.

Prema najavama resornog Ministarstva, i Vlade Srbije, postoji nekoliko modela za smanjivanje plata i penzija, a odluka o konkretnim merama biće obelodanjena već za koji dan.

Povezane vesti