018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Smanjenje plata i penzija za 15% ili veći PDV

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Ukoliko Vlada ne smanji plate i penzije za 15 odsto, koliko je neophodno da bi se smanjio budžetski deficit, biće prinuđena da u narednom periodu to nadoknadi povećanjem poreza na dodatu vrednost do dva odsto, ocenio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Petrović je podsetio da će budžetski deficit u ovoj godini prema procenama iznositi 2,6 milijardi evra, zbog čega je potrebno da se do 2017. uštede dve milijarde evra.

Upitan da komentariše izjavu vršioca dužnosti ministra finansija Dušana Vujovića da će plate u javnom sektoru i penzije biti smanjene za deset odsto „i ni dinar više“, on je rekao da to nije dovoljno.

„Za šest do osam meseci bi se videlo da to nije dovoljno i ta razlika od pet odsto bi morala da se nadoknadi“, rekao je Petrović na predstavljanju izveštaja Fiskalnog saveta u Narodnoj banci Srbije.

On je dodao da bi trebalo videti kolike će uštede doneti borba protiv sive ekonomije i otpuštanja u javnom sektoru.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je da bi u slučaju da se plate i penzije smanje deset odsto, PDV bio povećan za oko dva odsto. On je izneo računicu da bi 15 odsto smanjenja plata i penzija donelo uštedu od 800 miliona evra godišnje, dok se smanjenjem od deset odsto godišnje štedi 470 miliona. Na tri godine, to je, kako navodi, razlika od oko milijardu evra.

Prema njegovim rečima, povećanjem PDV-a za dva odsto, prohodi bi bili povećani za oko 400 miliona godišnje, što bi otprilike, kako kaže, pokrilo tu razliku.

Fiskalni savet je ukazao da će deficit budžeta u 2014. godini iznositi 8,3 odsto BDP, što je, kako kažu, najveći deficit u Evropi, izuzev možda Ukrajine.

Plate i penzije u javnom sektoru potrebno je smanjiti za 15 odsto već prilikom rebalansa budžeta, a uporedo s tim potrebno je i otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru, navodi se u rezimeu Fiskalnog saveta Srbije.

„Trenutno se za plate u javnom sektoru izdvaja skoro 11 odsto BDP, a za penzije skoro 14 odsto BDP, dok je održiv nivo oko osam odsto BDP za plate i deset odsto za penzije“, navedeno je u rezimeu koji je dat novinarima pred početak konferencije Fiskalnog saveta u Narodnoj banci Srbije.

U rezimeu se upozorava da postoji opasnost od izbijanja krize javnog duga, što nalaže nedoložno sprovođenje fiskalne konsolidacije.

Sa ovakvim stanjem javnih finansija, Srbija mora svake godine da se zaduži oko pet milijardi evra, kako bi finansirala deficit i isplatila dospeli dug, a te obaveze iz godine u godinu rastu.

Do 2017. godine potrebno je uštedeti gotovo dve milijarde evra, da bi se fiskalni deficit smanjio sa sadašnjih 8,3 odsto BDP na ispod tri odsto BDP, ocenjuje Fiskalni savet Srbije.

(Tanjug)

 

 

 

 

 

Povezane vesti