018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Smanjenje penzija na Ustavnom sudu

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije predali su danas Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija a u toku dana sastaće se sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i od njega tražiti da učini isto.
„Pokrećemo inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređenju načina isplata penzija, jer smatramo da je taj zakon neustavan. Penzionerima ne sme biti uzet nijedan dinar. Očekujemo da našu inicijativu Ustavni sud razmatra po hitnom postupku. Iskoristićemo sve pravne mogućnosti u zemlji, a ukoliko ne budemo zadovoljni ići ćemo i do suda u Strazburu“, rekao je novinarima podpredsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Mihajlo Vesović.
Inicijativu ovog Udruženja podržali su Savez sindikata penzionera Vojvodine, Nezavisni sindikat, kao i vojni penzioneri, naveo je on, i dodao da će danas razgovarati i sa zaštitnikom građana i tražiti od njega da po službenoj dužnosti pokrene svoju inicijativu da ocenu ustavnosti ovog zakona.
„Apelujemo na Ustavni sud da pod hitno počne da rešava ovaj problem“, kazao je Vesović, koji smatra da bi taj sud morao da uvede privremenu meru kako se taj zakon ne bi sprovodio dok se ne donese rešenje o tome da li je ustavan ili nije.
Prema rečima predsednika Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorada Vujasinovića, njihovu inicijativu podržala je i Međunarodna konfederacija sindikata penzionera i starijih lica, u kojoj je ovo udruženje pridruženi član, a u februaru sledeće godine biće primljeni u redovno članstvo.
Vujasinović je rekao da će predstavnici te međunarodne konfederacije uputiti pismo srpskom premijeru Aleksandru Vučiću i ukazati na nepravilnosti zakona kojim se smanjuju penzije u Srbiji.
„Kad vam neko bez pitanja gurne ruku u džep – onda to nije štednja, i kod nas ima mnogo drugačijih izraza za takvu vrstu ponašanja“, zaključuju predstavnici tog udruženja.
Tanjug 26.11.2014 12:19
Foto Tanjug/D. Peternek