018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Slavković: Pruga mora da se izmesti

Komentari: isključeni

Grad Niš neće dozvoliti da se otpočne sa elektrifikacijom pruge ako istovremeno ne počne i izgradnja obilaznice oko grada, rekao je za NTV zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. On je to izjavio reagujući na izjavu generalnog direktora “Železnica Srbije“ Dragoljuba Simonovića da to preduzeće ne podržava ideju o izgradnji zaobilaznice.

Elektrifikacija pruge može da počne samo kada počne realizacija projekta zabilaznog kraka sever. Drugačije nikako, kaže Slavković. On dodaje da to nije ultimatum, već „donja granica interesa grada“ za koje će se kao zamenik gradonačelnika zalagati „pa po cenu da ne bude više to“.

- Taj problem imamo od pre 120 godina, kada je prvi voz stigao. Dakle, problem 120 godina star – kaže Slavković.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da u vezi sa izmeštanjem pruge u centru Niša postoji i odluka Skupštine Grada, te da niko nema prava da radi drugačije.

Podsetimo, prema potpisanom Protokolu sa izmeštanjem pruge trebalo je da se krene juna 2013. godine. Planirano je da se severna obilaznica koja bi krenula od stanice Crveni Krst, tačnije od kraka koji vodi ka Zaječaru, uključi na prugu NIš – Dimitrovgrad kod sela Prosek, čime bi se rasteretio centar grada. Projektovana brzina nove pruge, koja bi trebalo da bude dvokolosečna je 160 kilometara na čas.

Povezane vesti