018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Slaviti se mora, platiti se mora (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi:

Mnogi ove godine Svetog Nikolu slave samo u krugu porodice, eventualno sa malo gostiju, a to potvrđuju i prodavci na Tvrđavskoj pijaci, koji kažu da se pred slavu kupovalo kao i za bilo koji drugi dan. Prema nekim podacima, za Nikoljdan se, kroz poklone i pripremu slave, u Srbiji potroši najmanje 372 miliona evra. Domaćini kažu da je jedna penzija za slavsku trpezu minimum.
Slave su poslednje vreme fešte, a ove godine, priznaju Nišlije, trpeza je daleko skromnija. To “skromnija”, znači da se bez najmanje 20.000 dinara ne može preslaviti slava.
Prema nekim procenama, za pripremu slavske trpeze neophodno je oko 300 evra. Najskuplja stavka je riba, a najjeftinija salata. Ipak, prodavci na Tvrđavskoj pijaci su iznenađeni, jer se pred slavu nikad manje nije kupovalo.
Za 15-ak gostiju obično je potrebno 10-ak kg ribe, što iznosi od 7 do 12 hiljada dinara. Za kilogram posne pite, krompir i ruske salate, pasulj prebranac zbirno 1.800 dinara. Oko 10 hiljada dinara koštaju piće, sokovi i kafa, a tu je i osveštavanje kuće i slavskog kolača i žita, sa po 1.500 dinara.

Povezane vesti