018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Skupštinska rasprava o setu medijskih zakona – 29. jula (VIDEO)

Komentari: isključeni

Set medijskih zakona koje je usvojila Vlada Srbije stigao je sinoć u Skupštinu i poslanici će o njima raspravljati u utorak, 29. jula. Pred poslanicima će se naći set medijskih zakona – Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac, izjavio je da set novih medijskih zakona uređuje medijsku scenu u Srbiji na najtransparentniji način, približavajući je evropskim praksama, ali i pruža okvir za daleko kvalitetnije informisanje građana.

Zakon o javnom informisanju i medijima definisaće izlazak države iz medija, a privatizacija će biti završena do 1. jula 2015. godine, izjavio je Saša Mirković, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja

Setom zakona koje je Vlada usvojila biće ukinuta pretplata za javne servise, koji će se od 1. januara 2016. godine finansirati iz takse koja će iznositi oko 500 dinara, rekao je Mirković. Odgovarajući na kritike da je set medijskih zakona usvojen po hitnoj proceduri, Mirković je istakao da je činjenica da je medijska strategija doneta pre tri godine, da se na zakonima radilo izuzetno dugo i posvećeno, kao i da je Ministasrtvo kulture i informisanja dobilo pozitivne kritike na javne rasprave koje su održane prošle godine. On je istakao da je u Agenciji za privredne registre registrovano 1.320 glasila, od čega je 81 medij koji treba da se privatizuje.

Povezane vesti