018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o javnom informisanju (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o javnom informisanju, kojima se predviđa produženje roka za privatizaciju medija u vlasništvu države i lokalnih samouprava, kao i nastavak njihovog budžetskog finansiranja.
U opštinama i gradovima čiji mediji se privatizuju, a za koje je objavljen poziv za prodaju, potrebno je obezbediti dodatna sredstva za rad tih medija do 31. oktobra, piše u obrazloženju izmena Zakona. Prema izmenama, zabranjeno je iz javnih prihoda finansirati one medije za koje do 1. jula nije objavljen poziv za prodaju. Ukoliko do 1. jula ne bude objavljen poziv za prodaju kapitala, prodaja će biti obustavljena, a mediji će biti privatizovani prenosom akcija zaposlenima. U izmenama se dodaje da će vlada doneti akt kojim će bliže urediti postupak privatizacije podelom akcija zaposlenima. Predviđeno je I da će medij, u slučaju da zaposleni ne prihaviti prenos akcija bez naknade, prestati da postoji i brisaće se iz Registra medija. Poslanica DS-a i predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović rekla je da nije suština samo da se privatizuju mediji, da „odu na doboš i da se dobije najbolja cena“, navodeći da mediji nisu samo roba, već javno dobro bez obzira na to ko će biti njihov vlasnik.
U raspravi o amadmanima na izmene Zakona o javnom informisanju i medijima, poslanici opozicije izrazili su bojazan da će nacionalne manjine ostati bez mogućnosti da budu informisane na svojim jezicima, dok je poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović zatražio da se privatizacija medija odloži za godinu dana kako bi se pripremio taj proces. Navodeći da se pod „sumnjivim okolnostima“ obavlja privatizacija pojedinih medija, poslanik DS-a Balša Božović je rekao da neki mediji zloupotrebljavaju samo saznanje da će biti privatizovani, navodeći da je Studio B već počeo da menja uređivačku politiku čime se, ocenio je, „snižava“ cena tog medija. Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović naveo je da se priprema „tajkunizacija medija“, da je pominjana jedna medijska kuća koja znači aktuelnoj vlasti, dok će, navodi, ostali mediji biti ugašeni. Na izmene Zakona o javnom informisanju i medijima podneto je 35 amandmana. Vlada Srbije i Odbor za kulturu i informisanje nisu prihvatili nijedan amandman, dok je u raspravi ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac prihvatio jedan tehnički amandman SDS-a.