018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Skrining raka debelog creva za zaposlene (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Od tumora debelog creva u Srbiji svake godine oboli približno 4.200, a umre 2.600 ljudi. Podatak koji zabrinjava je da ova bolest sve više pogađa i mlađe osobe. S obzirom na važnost prevencije, u koju spadaju i redovne lekarske kontrole, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika i Udruženje menadžera primarne zdravstvene zaštite organizuju testiranje za zaposlene, kome se prva odazvala kompanija „Jumis“.
Neadekvatna ishrana, prekomerna telesna težina, fizička neaktivnost, pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, samo su neki od faktora koji mogu da utiču na obolevanje od tumora debelog creva. Iako ova bolest najviše pogađa osobe između 50. i 74. godine, među obolelima je sve više mladih.
Prevencija je veoma važna, a redovne kontrole mogu otkriti bolest u ranom stadijumu, što utiče na uspešnost lečenja. Zato su iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika i Udruženja menadžera primarne zdravstvene zaštite pokrenuli akciju kontrole za zaposlene u preduzećima, a njoj se prva odazvala kompanija „Jumis“ i do sada se iz ove firme testiralo oko 50 radnika.
Skrining omogućava, osim otkrivanja u ranoj fazi raka debelog creva, i pronalaženje prekanceroznih polipa, čijim se uklanjanjem sprečava nastanak malignih promena.

Povezane vesti