018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Škotska će tražiti još jedan referendum o nezavisnosti

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Škotska će tražiti još jedan referendum o nezavisnosti ukoliko London ne da veća ovlašćenja Edinburgu, poručila je predsednica škotske vlade Nikola Sturdžen britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, preneo je list „Sandej herald“.

Izvor blizak Sturdženovoj rekao je za list da je ona sastanak s Kameronom u petak iskoristila da kaže da će Kameron lično biti odgovoran za drugi referendum o nezavisnosti Škotske ukoliko London ignoriše zahteve Edinburga, preneo je „Sputnjik“.
Prema pisanju lista, Kameron je odbio zahtev Sturdženove, rekavši da sudbina Škotske zavisi od oba lidera.
Kako je ranije preneto sa njihovog sastanka, Kameron je rekao da će razmotriti davanje većih ovlašćenja Škotskoj, ali nije se saglasio sa zahtevima Sturdženove da tom delu Britanije da punu fiskalnu autonomiju.
Kameron i Sturdženova su se sastali u Edinburgu prvi put nakon prošlonedeljnih britanskih parlamentarnih izbora, na kojima je Škotska nacionalna stranka (SNP), koja je naklonjena nezavisnosti Škotske, osvojila dosad nezabeleženu pobedu, preneo je AP.
Škotska ima svoj parlament i vladu, u čijoj su nadležnosti, između ostalog, zdravstvo, pravda i obrazovanje, ali ne i oblasti odbrane, imigracione i fiskalne politike.
Kameron je obećao da će do kraja meseca biti uvedene promene u pravnom sistemu, koje bi omogućile škotskoj vladi da kontroliše nivo poreza na dohodak i neka od socijalnih davanja.
Londonski list „Ivning standard“ je javio da je više od 20.000 ljudi podržalo peticiju u kojoj se traži priključenje severnog dela Engleske Škotskoj i napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva.
Gradovi poput Liverpula, Šefilda, Mančestera, otišli bi iz Engleske, prema tom predlogu u kojem se kaže i da je ostatak zemlje suviše centralizovan prema Londonu.

Tanjug 17 Maj 2015 22:29
Scott Heppell/Pool Photo via AP