018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Škole nabavile zbirke za pripremu završnog ispita (VIDEO)

Komentari: isključeni

Sve zbirke zadataka za pripremu male mature su dostavljene školama i đaci su mogli da ih nabave već početkom drugog polugođa, kaže za Nišku televiziju načelnk Školske uprave Niš Živomir Jovanović. On, takođe, kaže da roditelji ne treba da troše novac na dodatnu pripremu đaka, jer su se deca dovoljno pripremila tokom školovanja.

Završni ispit za osmake, najverovatnije, biće organizovan u drugoj polovini juna, dok će probno polaganje biti realizovano krajem aprila, kako bi se đaci psihički pripremili. U Školskoj upravi tvrde da su škole nabavile sve zbirke neophodne za pripremu.

Na ispitu osmaci će moći maksimalno da osvoje 100 bodova, od čega 60 za uspeh u 6,7 i osmom razredu, a 40 na kombinovanom i testovima iz matematike i srpskog jezika. U pojedinim novinama ovih dana pojavila se informacija da ce dodatna priprema đaka za malu maturu koštati od 2.800 do 50.000 dinara, što je, zbog niskog standarda, veliki namet za većinu roditelja.

Iz Uprave poručuju i da učenici ne treba da se plaše činjenice da iste predmete uče iz knjiga 77 izdavača, jer su, po oceni nastavnika i učitelja – sve relevantne. Inače, na teritoriji ovdašnje školske Uprave koja obuhvata teritorije Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga prošle godine, malu maturu polagalo je preko 5 I po hiljada osmaka. Zalbe je uputilo njih 70-oro,od cega je prihvaceno 10, sto je zanemarljiv broj, kaze Jovanovic dodajuci,da su se djaci najvise zalili na tezinu zadataka I na to sto im nije priznavan postupak na koji su ga resili.

Povezane vesti