018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Škola bez droge – sigurno mesto za đake (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga u Nišavskom i Topličkom okrugu dočekujemo sa 11800 registrovanih narkomana, dok nadležni procenjuju da je neregistrovanih bar dva puta više.
Stručnjaci ukazuju da psiho-aktivne supstance najčešće konzumiraju mladi, a muzičkom akcijom u centru Niša upozorili su građane na štetna dejstva koja one proizvode.
Najčešći narkotik u Srbiji je i onaj najdostupniji – kanabis. Osam odsto stanovnika između 18 i 64 godine, bar jednom u života, koristilo je neku drogu. Podaci najnovijeg Batut istraživanja upozoravaju. Ipak, po broju zavisnika, ispod smo evropskog proseka.
Da bi borba protiv droga uspela, moraju da se uključe pojedinci, škole, lekari, nadležna ministarstva, policija, poručeno je sa niške akcije: Škola bez droge – sigurno mesto za đake.
Podsetimo, u svetu je registrovano oko 25 miliona zavisnika, a droga svake godine usmrti oko 200.000 ljudi. Što se problem ranije prepozna i prizna to je rešenje problema lakše. Lečenje jeste dugotrajno, ali moguće. Ipak, cilj obeležavanja dana sistemske borbe protiv droga je bolje sprečiti nego lečiti.