018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Siva ekonomija i dalje učestvuje sa 30% u BDP (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Suzbijanje sive ekonomije koja kod nas sa 30% učestvuje u bruto društvenom proizvodu bila je tema zajedničko sastanka u sedištu Nišavskog upravnog okruga. Predstavnici Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sa predsednicima opština, načelnicima opštinskih uprava i direktorima Javnih preduzeća dogovaraju zajedničku politiku borbe protiv sive ekonomije.
Pozitivan trend u suzbijanju ove pošasti važno je nastaviti i ove godne jer je za ptoreklih 12 meseci od 9087 radnika zatečenih da rade na crno prijavljeno je 8050.
U razvijenim zemljama zapadne evrope, siva ekonomija zašvata 10 do 15% BDP dok je taj procenat kod nas dvostruko veći. U inspektoratu za rad Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zadovoljni su rezultatima za proteklih dvanaest meseci, ali su odlučni da serijom sastanaka sa predstavnicima svih okruga u Srbiji definišu zajedničku strategiju borbe protiv ove pošasti.
U Nišavskom upravnom okrugu spremni su da sa predstavnicima resornog ministarstva daju svoj, ne mali doprinos suzbijanju sive ekonomije.
U inspektoratu za rad kažu da su 240 inspektora za godinu dana obavila veliki broj kontrola. Doneto je 13 453 rešenja o otklanjanju uočenih nepravilnosti, 395 rešenja o zabrani rada, 4858 Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 58 krivičnih prijava. Najvažnije je uticati na svest ljudi, i da se suzbijanjem sive ekonomije pomogne radnicima, poslodavacima koji angažuju radnu snagu na crno, ali i državi, istakao je u uvodnoj reći Bojan Jovic, direktor republičkog inspektorata za rad.