018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Situacija na jugu se stabilizuje, proradila klizišta

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Situacija se u mestima pogođenim poplavama na jugu Srbije od jutros stabilizuje, a voda se povlači u korita, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić i istakao da u tim područjima nema ugroženih ni povređenih.Na teritoriji Predejana proradila klizišta.
„Voda se povlači u korita, danas će se raditi pumpanje vode, a večeras se očekuje da počne sneg da pada što će povoljno uticati na stanje na terenu“, rekao je Marić Tanjugu.
On je naglasio da nema povređenih niti ugroženih, a da su 22 osobe u u Vladičinom Hanu noćas bile evakuisane preventivno.
„U Vladičinom Hanu su 22 osobe noćas preventivno evakuisane, ali nema ugroženih ni povređenih. Sve službe su na terenu i nikome noćas nije bila potrebna pomoć ni u mehanizaciji ni u ljudstvu“, naveo je Marić.
Marić nije mogao da precizira da li je put od Niša ka makedonskoj granici sada prohodan, ali je rekao da ekipe rade sve da se i taj problem što pre sanira.
Na teritoriji Pčinjskog okruga od juče palo je oko 25 litara kiše po kvadratnom metru, a u toku prethodnih dana usled topljenja snega zemlja je bila natopljena te nije mogla biti prihvaćena atmosferska voda, saopštio je ranije MUP.
U Vladičinom Hanu proglašena je vanredna situacija, dok je u Vranju vanredna situacija proglašena u jednom delu grada.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se Južna Morava povukla u korito i da se situacija na jugu Srbije normalizuje.
Stefanović je rekao novinarima i da su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a na terenu i pomažu građanima, a poslate su i cisterne sa pijaćom vodom.
On je dodao i da put ka makedonskoj granici nije ugrožen, a da je u prekidu jedan deo puta između Leskovca i Vranja, drugog prioreta, ali da se radi na tome da se i taj problem što pre sanira.
Vodostaj reka Vrle, Kalimanke i Južne Morave kod Vladičinog Hana u stalnom je opadanju, ali su na teritoriji Predejana danas proradila klizišta.
Kako je Tanjugu rekao član Gradskog Veća Leskovca Dejan Cakić, klizište je preseklo lokalni planinski put ka selima Bričevlje i Suševlje i odseklo pedesetak domaćinstava.
„Mehanizacija je stigla i radimo na uklanjanju nagomilane zemlje i kamenja, kako bi put bio što pre prohodan“, kazao je Cakić.
Kako je Tanjugu izjavio predsednik opštine Vladičin Han Branislav Tošić, vodostaji reka su opali i trenutno nije ugroženo nijedno naselje na tom području.
„Mi smo zbog poplava uveli vanrednu situaciju na teritoriji opštine. Situacija je sada stabilna, vodostaj je opao za oko pola metra. Mi smo sinoć evakuisali šest porodica sa 22 člana među kojima ima i desetoro dece i oni su smešteni u školi „ Branko Radičević“, rekao je Tošić.
Porodice koje su smeštene u sportskoj hali škole, kažu da je bujica naišla ođednom i da su se jedva spasili.
„Katastrofa je bila. Ođednom je naišla velika reka, jedva smo pobegli. Sve mi je uništeno, sve je pod vodom, a imam veliku kuću. Suprug je sad otišao ako može bar dokumenta da izvuče ali sumnjam“, kroz suze priča Rajna Novković iz Vladičinog Hana.
Pored Vladičinog Hana reka Vrla je prehodno veče poplavila i dvadesetak kuća u selu Prekodolce.
„Ovo je sve bilo poplavljeno. Voda je bila možda 80 santimetra i ušla je u kuće. Evo vidite svuda vlaga, blato“, kaže Slobodan Salimović iz Prekodolca.
Na području Leskovca u varošici Grdelica gde se juče izlila reka Južna Morava, vodostaj je takođe u opadanju.
„Bilo je jezivo dežurali smo do dva, pola tri noću sve dok nije počeo da opada vodostaj. Sad moramo da očistimo ovaj mulj i da sve operemo“, objašnjava Velimir Jović iz Grdelice.
Nakon potpunog povlačenja vode ekipe Zavoda za javno zdravlje obaviće dezinfekciju kuća i dvorišta.
Tanjug 24.01.2015 14:42
foto Tanjug arhiva