018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Situacija daleko od alarmantne

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Iako je na ovim visokim temperaturama hrana podložna kvarenju, građani za sada nemaju razloga za strah, kažu u veterinarskoj inspekciji. Ipak nekih nepravilnosti, kada je reč o higijeni i termičkoj obradi namirnica ima, ali je situacija daleko od alarmantne.

U Veterinarskom institutu mesečno se proverava između 600 i 800 uzoraka namirnica koje su najpodložnije kvaranju. Međutim, u institut uglavnom stižu uzorci direktno od proizvođača, dok se namirnice u trgovinama proveravaju tek ukoliko stigne zahtev od veterinarske inspekcije, što u poslednje vreme nije bio čest slučaj, kaže rukovodilac Sektora za laboratorijska pitanja Sonja Nikolić. Nikolićeva kaže da nalog stigne samo ako postoji osnovana sumnja da se u nekoj prodavnici ili na pijaci prodaje kvarljiva roba. Što se tiče namirnica ispitanih u prethodnom periodu, ona kaže da većih problema nije bilo, osim što je u sirevima primećeno povećanje određenih bakterija.

Iako odgovornost za kvalitet namirnica snose proizvođači i trgovci, računa moraju da vode i sami kupci, kaže Nikolićeva, posebno u ovim letnjim mesecima.

Nikolićeva dodaje da je svaka prodavnica, svaki frižider ili tezga priča za sebe, pa iz tog razloga očekuje da će u narednom periodu inspekcija pojačati kontrolu, kako bi utvrdila da li se poštuju propisi o čuvanju namirnica, a onda će i institut imati preciznije podatke o kvalitetu hrane.

Povezane vesti