018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Siromašni đaci ne mogu da plate prevoz do škole! (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Mašinsko-tehničku školu „15. maj“ u Nišu svake godine upisuju sve siromašnija deca, većinom iz okolnih sela. Mnogi od njih prinuđeni su da napuste školovanje, jer nemaju novac da plate mesecnu autobusku kartu. Ovaj problem bio je tema panel-diskusije, kojoj su, na inicijativu đaka, prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvete.

Čak petina đaka prve godine Mašinsko-tehničke škole je siromašno. Oni dolaze iz okolnih sela i porodica sa više dece, koji imaju samo jednog roditelja. Iako su odlični đaci napuštaju školu, jer nemaju novac za mesečnu autobusku kartu, koja košta preko 6.000 dinara.

Nastavnici su pokušavali da obezbede autobuske karte socijalno ugroženim đacima preko Centra za socijalni rad, ali, kako tvrde, problem na taj način, ne može biti trajno rešen.

S druge strane u Centru za socijalni rad objašnjavaju da su ovi đaci primaoci socijalnih davanja, ali da to nije dovoljno i za prevoz do škole. Zbog nemogućnosti da plate prevoz, siromašni đaci nisu u mogućnosti ni da učestvuju u radu omladinskih organizacija i društvenom životu grada.

Grad je nedavno omogućio besplatan prevoz učenicima osnovnih škola. Postavlja se pitanje da li će imati sluha za đake kojima je škola mnogo dalja od mesta u kojem žive. Kako će nadležno ministarstvo pomoći u ovom slučaju biće poznato posle analize problema.

Iz Ministarsva poručuju da će već sutra poslati dopis za finansiranje besplatnih udžbenika. Međutim, ukoliko se ne reši pitanje prevoza, besplatni udžbenici neće biti od velike koristi svima koji zbog besparice ne mogu da doputuju do škole.

Povezane vesti