018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SINOS: Set medijskih zakona posledica lobiranja ANEM-a (VIDEO)

Komentari: isključeni

Set medijskih zakona, koji je usvojen prošle godine, nije u skladu ni sa Ustavom Srbije ni sa evropskim standardima već je posledica političkog, finansijkog i medijskog lobiranja koje je predvodio ANEM, izjavila je predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.
Tvrdnja da država mora da se povuče iz vlasništva u medijima je obmana, tvrdi Čabarkapa navodeći da to nije slučaj u svim evropskim zemljama a pojedine odredbe medijskih zakona uopšte nisu u skladu sa evropskim standardima.

Postavlja se pitanje Zašto se gasi Međunarodni radio Srbija, koji emituje program na 12 svetskih jezika, kada sve zemlje u Evropi imaju svoje međunarodne radije, upitala je.
Medijskim zakonima je predviđeno da lokalna samouprava ne može da bude osnivač medija, što je suprotovno Ustavu Srbije koji kaže da svako može da osnuje medij, naglasila je Čabarkapa. Ona je, na forumu „Reforme po leđima radnika“, koje je organizovao ASNS, ukazala, da se novim zakonom predviđa da vlasnici medija mogu da budu i
ofšor kompanije, što znači da će vlasništvo u medijima i dalje biti netransparentno, a i to je suprotno evropskim standardima.
Podsetila je da je Sindikat novinara Srbije u septembru prošle godine podneo Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti medijskih zakona a u novembru zahtev za donošenje privremenih mera kako se zakon ne bi sprovodio dok Ustavni sud ne da svoju ocenu, ali do sada niko nije reagovao

Povezane vesti