018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SINOS: Rok za privatizaciju medija mora da bude pomeren (VIDEO)

Komentari: isključeni

Sindikat novinara Srbije upozorava da rok za privatizaciju medija mora da bude pomeren bar na kraj ove godine, što je rok koji važi i za ostala preduzeća. Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara potvrđuje da privatizacija 512 preduzeća sa većinskim državnim kapitalom najverovatnije neće biti gotova ni do kraja godine.

Prema rečima direktora Agencije za privatizacij Zakon o privatizaciji koji je donet 2014. nije predvideo datume kada će se šta dešavati. „Sve je tako napravljeno da ne možemo da uradimo privatizaciju“, kaže Šubara. On upozorava da ni do kraja godine. neće biti gotova privatizacija 512 preduzeća sa većinskim državnim kapitalom. To je i mišljenje zaposlenih u medijima, koji preko Sindikata novinara Srbije  zahtevaju od države da se i za medije rok za privatizaciju pomeri za 6 meseci na 31.12.2015.

Da je država potpuno nepripremljeno krenula u privatizaciju medija potvrđuje i to da je potpuno nejasno koliko će iznositi otpremnine i da li će ih uopšte biti za medijske radnike koji bi pre privatizacije napustili medije. Na naše pitanje koliko će otpremnine iznositi državni sekretar za medije Ministarstva kulture nije imao konkretan odgovor.

Ni država novim propisima ne razjašnjava dileme zaposlenih u medijima.

Podsećamo da je u prethodnom talasu privatizacije 2007. godine, kаdа je bilа boljа ekonomskа situаcijа, od 56 privаtizovаnih elektronskih medijа, do danas opstаo sаmo jedаn, Rаdio Srbobrаn, u kome rade dva zaposlena, dok je 55 medijа bespovrаtno ugаšeno.

Povezane vesti