018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SINOS poziva Vladu da izmeni Zakon o javnom informisanju (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi:

Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva Vladu Republike Srbije da odmah inicira izmene Zakona o javnom informisanju, umesto što uredbama unosi dodatnu konfuziju i doliva ulje na vatru već uzavrele medijske scene Srbije. Pozivajući se na Ustav Republike Srbije, Zakon o Vladi, Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o privatizaciji i Zakon o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, Vlada je Uredbom od 26. marta uskratila zaposlenima u medijima pravo na besplatne akcije, ukoliko su po Dinkićevoj uredbi svojevremeno upisali akcije „JAT-a,“ „Aerodroma“, „Telekoma“, „EPS-a“.

Kako se navodi u saopstenju Sindikata novinara Srbije, član 11 Uredbe predviđa da zaposleni kod izdavača medija kod kojih je utvrđena negativna vrednost kapitala nemaju ni ovu šansu i ukoliko nema kupca, medij prestaje da postoji. Evidentna je nelogičnost i neusklađenost između Zakona o privatizaciji i Zakona o javnom informisanju, uredbi i pravilnika, ističe Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije. Kao primer, ona navodi član 21 stav 7 Zakona o privatizaciji kojim je predviđeno da odluku o modelu i metodu privatizacije donosi osnivač (nadležni organ lokalne samouprave), a prema članu 142 stav 6 Zakona o javnom informisanju, odluku o modelu privatizacije donosi Agencija za privatizaciju.

Zakon o javnom informisanju u suprotnosti je sa Ustavom Srbije (član 50), koji predviđa da svako može osnovati medij, dok Zakon tu mogućnost oduzima lokalnim samoupravama, ali ne i nacionalnim savetima čime dovodi u neravnopravan (diskriminatorski) polozaj srpsku javnost.

Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) podneli su Ustavnom sudu još u septembru prošle godine inicijatvu za utvrđivanje pomenute odredbe Zakona o javnom informisanju. Budući da se sud, očito, neće izjasniti do roka predviđenog za izlazak države iz medija (1. jul 2015.) Sindikat novinara Srbije apeluje na Vladu Srbije da odustane od primene Zakona o javnom informisanju i u demokratskoj proceduri izradi nova rešenja čiji će cilj biti zaštita javnog, a ne interesa finansijsko-političkog lobija i njihove medijske svite.

http://youtu.be/YW6xoT83NgY

Povezane vesti