018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SINOS: Pogoršano stanje u medijima

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD- Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružio se danas pozivima da se medijski poslenici uključe u akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“, ocenjujuhući da je devet meseci od donošenja seta medijskih zakona „stanje u srpskim medijima drastično pogoršano“.

SINOS u proglasu, povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava sutra, tvrdi da su „komercijalni elektronski mediji i tabloidi postali neskriveni propagatori šunda i vlasti, da cenzura i autocenzura rastu, a da Srbija na rejting listi „Fridom hausa“ pada“.

U proglasu se ocenjuje da su inicijatori i promoteri zakona imali cilj da bude ugašena većina lokalnih medija, a da preostali budu privatizovani i stavljeni pod kontrolu.

O njihovoj sudbini, tvrdi se, dodelom para iz lokalnih budžeta, odlučivaće „takozvani eksperti medijske koalicije koja stoji iza tog neustavnog, nedemokratskog i diskriminatorskog seta medijskih zakona“.

SINOS je naveo i da nema slobodnih medija bez slobodnih novinara, koji moraju biti ekonomski obezbeđeni i radno-pravno zaštićeni.

Međutim, ocenjuje se, u Srbiji se, u većini privatnih medija, radi za minimalnu i neredovnu platu, često „na crno“ bez zdravstvenog i penzijskog osiguranja i uz zabranu sindikalnog organizovanja.

Udruženja novinara danas su pozvala medijske radnike da se sutra od 11.55 do 12 sati uključe u simboličnu akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“.

Dan slobode medija obeležava se svakog 3. maja od 1993. godine kada ga je proglasila Generalna skupština UN kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Tanjug Foto Tanjug,Z.Žestić,ilustracija
Foto Tanjug,Z.Žestić,ilustracija