018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SINOS:”Kriminalizacija srpske medijske scene”

Od:
Komentari: isključeni

Sve što se od 31. oktobra dogadja sa Nacionalnom novinskom agencijom Tanjug dokaz je kriminalizacije srpske medijske scene. Tanjug je na osnovu dva zakona – Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o Tanjugu prestao da postoji 31. oktobra. Predsednik Vlade je potpisao odluku o gašenju Tanjuga koja je u Službenom glasniku objavljena 5. novembra, na 72 rodjendan nacionalne drzavne agencije i Evropski dan odbrane novinarstva. Direktorka Branka Djukić, u pisanoj izjavi RTS navela je da je “sve uradjeno u skladu sa zakonom”. Javnost je u tim danima mogla da prati predstavu u vrhu vlasti u kojoj je premijeru pripala uloga dobrog policajca koji želi da, “podmetanjem svojih ledja “ nadje najbolje rešenje i od otkaza spasi 188 zaposlenih. Ministar Ivan Tasovac “igra negativca” koji dosledno brani zakon, što, u ovom slučaju, znači da Tanjug ne postoji.
Nadjeno je polovično rešenje. Direktorka Agencije (koja pravno ne postoji) zaposlenima (!?) je saopstila da ce raditi do kraja meseca, da bi pre dva dana polovini kolega (90) bio onemogućen pristup računarima i ugašeni radni nalozi. Oni su u ponedeljak (telefonski) obavešteni da više ne dolaze na posao, jer je firma
ugašena. Druga polovina nije dobila tu informaciju. Oni rade, emituju vesti i, svi su izgledi da ce dobiti strateškog partnera (!?) baš kako im je obecao premijer lično. Biće deo ružicastog medijskog sistema, preciznije Pinkova nacionalna agencija. Još samo da ministar informisanja potvrdi da je sve uradjeno po zakonima za koji su se, što Tasovac ne propušta priliku da istakne , zalagala “sva reprezentativna medijska udruženja i asocijacije”.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) I Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) apeluju na srpsku javnost da reaguje i spreči potpunu medijsku kataklizmu. Pozivamo poslanike da HITNO zatraže izmenu seta medijskih zakona i njihovo prilagodjavanje evropskim standardima. To podrazumeva postojanje državne novinske agencije, formiranje regionalnih javnih servisa i uspostavljanje socijalno-ekonomskog dijaloga čiji je cilj profesionalna I radna zaštita zaposlenih u medijima. Takodje, neophodno je drastično oporezivanje “rijaliti“ programa i zakonsko obavezivanje medija da budu emitovani isključivo posle ponoći u jedinom prikladnom terminu za takav program (od 00. do 06. časova). Ukoliko se to ODMAH ne uradi Srbija ce, kao u živo blato, potonuti u medijski mrak.