018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SINOS i PROUNS apeluju na poslanike da izglasaju amandmane (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Koordinacija nacionalnih saveta manjina zatražila je hitno obustavljanje postupka privatizacije manjinskih medija, saopštilo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) sa sedištem u Novom Pazaru. Organ koji okuplja predstavnike svih manjinskih saveta u Srbiji obustavljanje privatizacije traži “kako bi se do kraja godine pronašla adekvatna rešenja za valjano informisanje na jezicima manjina, posebno Albanaca, Bošnjaka i Bugara.
Koordinacija nacionalnih saveta manjina na posebnoj sednici usvojila je zaključak na osnovu koga će manjine dostaviti svoje predloge za zajedničke predstavnike za Nacionalni prosvetni savet, Regulatornu agenciju za elektronske medije (REM) i Nacionalni savet za kulturu.
A Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udruženje novinara Srbije dostavili su šefovima svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije amandman na Zakon o javnom informisanju i medijima. Kako se navodi u saopštenju, SINOS i PROUNS predlažu „brisanje člana kojim je lokalnoj samoupravi oduzeto Ustavom garantovano pravo da osnivaju medije“. Umesto toga, SINOS i PROUNS predlažu unošenje stava kojim se firmama iz „of šor zone“ zabranjuje da neposredno ili posredno budu vlasnici medija. Prema oceni iz saopštenja, takva zakonska rešenja su uskladu sa evropskom praksom i garantuju transparentnost vlasništva. SINOS i PROUNS apeluju na poslanike da predloženim izmenama i dopunama „usklade domaće medijsko
zakonodavstvo sa evropskim standardima koji nalazzu clanicama eu da imaju i reg i lokalne javne servise kao garante objektivnog informisanja.
Prema saopštenju, SINOS i PROUNS predlažu i „ukidanje diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih rešenja kojima se pojedina novinarska udruženja i organizacije isključuju iz projektnog finansiranja i konkursnih komisija“.
U saopštenju se podseća da su SINOS i PROUNS podneli septembra 2014. godine Inicijativu za ocenu ustavnosti seta medijskih zakona , ali odgovora nema.